Is jouw hond bang voor vuurwerk?
Herken de stresssignalen van je hond of hij /zij bang is voor vuurwerk.Let op haar /zijn lichaamstaal in huis en buiten. Zie je onderstaande stress signalen bij jouw hond door het vuurwerk?
Lees hier onder de tips hoe je je hond kunt helpen om door deze moeilijke periode heen te komen.
– Hijgen (zonder dat je hond het warm heeft)
– Trillen
– Opeens gaan plassen in huis
– Geeuwen (zonder dat je hond moe is)
– Overdreven alert
– Nerveus
– Verstijven
– Zoeken / plakken aan mensen
– Verstoppen
– Hyperactief – zoals bijvoorbeeld in huis rondjes lopen
– Niet willen eten
– Vluchtneigingen
– Oren plat
– Lage houding
– Liplikken terwijl er geen eten is
Tips met wandelen:
– Ga met je hond vanaf nu t/m 1 januari alleen op tijden wandelen als je weet dat er niet veel vuurwerk overlast is.
– Loop eventueel aangepaste rondjes of pak de auto en rij naar een gebied/omgeving waarvan je weet dat er niet veel geknald wordt of laat je hond op tijden dat er veel vuurwerk wordt afgestoken zijn behoefte in de tuin doen.
– Ga met je hond naar het bos of rij met je hond naar bijvoorbeeld een industrieterrein. Honden vinden het daar vaak erg leuk, er hangen vaak heel veel interessante geuren. Voor de mens misschien wat saai maar het is wel heel erg leuk als je ziet hoe je hond ervan geniet.
– Neem extra snoepjes mee voor je hond en verstop /strooi die op een plek waar je hond deze lekker kan opspeuren/snuffelen.
– Snuffelen kalmeert de hond en hoe meer de hond snuffelt hoe minder je hond zich met de omgeving bezig houdt.
– Doe thuis ook snuffelspelletjes met je hond en geef ze af en toe een lekker botje. Honden maken ook geluksstofjes aan als ze op een bot kauwen.
Dubbel aangelijnd:
– 1-2 dagen voor oud en nieuw loop je alleen nog maar korte rondjes.
– Op 31/12 laat je je hond om 18.00 uur nog een keer zijn behoefte in de tuin doen en daarna ga je pas met de hond naar buiten als het geknal voorbij is.
– Wandel alleen in deze periode met veiligheidstuigje en halsband en dubbel aangelijnd. Dit geldt zeker voor honden die pas in 2018 naar Nederland zijn gekomen.
– Hou de riemen goed vast. Steek je pols door de lus van de riem en hou de riem extra vast met je hand.
– Ook in de tuin je hond dubbel aangelijnd uitlaten.
Tips in huis:
– Blijf zoveel mogelijk thuis voor je hond tussen kerst en oud en nieuw.
– Op 31/12 rond 23.30 uur geef je je hond een grote grabbeldoos. Dit is een kartonnendoos, waarin je allemaal propjes papier legt waarin lekkere snoepjes zijn ingewikkeld.
Eventueel kan je de doos aanvullen met: lege wc rolletjes met lekkers erin dubbel gevouwen, een kauwbotje die je verstopt in een oude handdoek die je ook in de doos legt en/of een grote kong gevuld met blikvoer en speciale worstjes die je erin stopt. Maak er een feestje van.
Door te snuffelen, likken en kauwen maakt jouw hond gelukstofjes aan waardoor de stress minder wordt en de geluiden iets meer op de achtergrond zullen verdwijnen.
Laat de hond al eerder kennismaken met de grabbeldoos. Dan snapt jouw hond precies wat voor een leuke verrassing hij/zij krijgt met oud en nieuw. Als je hond het niet begrijpt dan help je hond. Het moet niet frustrerend gaan werken voor je hond.
– Doe de gordijnen dicht, zorg dat de hond geen vuurwerk door het raam ziet.
– Doe alle lichten aan en zet de radio/tv harder.
– Ga eventueel met je hond in een andere ruimte zitten waar het rustiger is.
– Kalmeer je hond als hij angstig is. Praat zachtjes tegen je hond, laat aan je hond merken dat je er voor hem/haar bent.
Ga bij je hond zitten waar hij op dat moment zit. Pak voor jezelf een boek erbij en maak het comfortabel.
Het kan helpen om je hond te masseren, te aaien (maar alleen als de hond dat op dat moment toelaat) De hond maakt door hem/haar te aaien gelukstofjes aan die weer helpen om de stress te reduceren.
– Je mag nooit jouw hond negeren! Dit kan zeer schadelijk zijn voor je hond.
– Blijf zelf rustig dit helpt jouw hond ook.
– Als je hond graag op een “rare” plek wilt liggen zoals in de badkamer dan laat je hond daar liggen. Niet gaan forceren.
– Je hond NOOIT in een bench opsluiten. De hond heeft hierdoor geen keuze en kan niet vluchten met als gevolg dat er misschien gedragsproblemen kunnen ontstaan
Als je hond echt heel erg bang is dan kan je denken om hem/haar kalmerende producten/medicatie te geven. Begin hier op tijd mee!
Op de volgende link staat een zeer goed en uitgebreid artikel over natuurlijke producten of producten die je via de dierenarts kunt krijgen:
https://www.doggo.nl/artikelen/probleemgedrag/medicatie-bij-angst-vuurwerkangst/
Is jouw hond echt doodsbang voor vuurwerk?
– Dan start volgend jaar in september al met een vuurwerk training bij een gedragskundige (die bijvoorbeeld lid is van www.pdte.eu )voor honden.
– Of ga ergens overnachten waarvan je zeker weet dat daar, ook niet in de buurt vuurwerk afgestoken wordt.
Tekst geschreven door Birgitta Geerlings-Wensveen
Natural dogtrainer en gedragskundige bij www.friends4ever.dog
Cartoon is gemaakt door www.hondenlot.nl
Foto’s uit eigen archief